Dakterras aanleggen

 

Veel woningen in de stedelijke omgeving ontbreekt het aan een buitenruimte. Door een dakterras aan te leggen creëert u een extra verdieping aan leefruimte. U geniet de hele dag van de zon met de skyline van uw stad op de achtergrond. Én met het TopLight dakluik geniet u ook nog eens van extra daglichttoetreding in de ruimte onder het dak. Een dakterras is de kroon op uw woongenot.

Dakluik dakterrasEen dakterras aanleggen kan in principe op ieder plat dak. Maar wat komt er allemaal kijken bij een dakterras aanleggen? We leggen het hieronder voor u uit aan de hand van de drie belangrijkste stappen:

  • ● Het ontwerp van het dakterras
  • ● De vergunning voor het dakterras
  • ● Het dakterras bouwen

 

Vanzelfsprekend kunt u het hele traject uit handen geven aan een dakterrasspecialist. Die kan u voor een dakterras maken en u door alle stappen heen loodsen. Via ons uitgebreide netwerk kunnen wij u in contact brengen met dergelijke specialisten.

Dakterras ontwerpen

Voor de beoordeling van uw vergunningsaanvraag (zie de volgende paragraaf) heeft de gemeente een basisontwerp van het dakterras nodig. Een essentieel onderdeel van het ontwerp is een constructieberekening. Hiermee wordt aangetoond wordt dat aan de eisen wordt voldaan ten aanzien van de belastbaarheid van het dakterras en het dak.

Of uw dak belastbaar genoeg is, kunt het beste laten berekenen door een constructeur. Vaak worden dakterrassen aangebracht op een draagconstructie die op zijn beurt afdraagt op de bouwmuren. Hierdoor wordt het dak ontzien.

Vraag hier uw offerte aan

Daktoegang voor uw dakterras

Toegang dakterrasLaat u een dakterras ontwerpen? Dan zal u tevens een keuze maken voor het type daktoegang. Indien de ruimte het toelaat adviseren wij altijd een een vaste trap in het ontwerp van het dakterras op te nemen. Een vaste verdiepingstrap biedt een veilige en vooral comfortabele toegang tot uw dakterras. De TopLight dakluiken van Staka zijn speciaal ontworpen om te combineren met dergelijke trappen.

Belangrijk in uw overweging voor een daktoegang is dat u een aangenaam binnenklimaat wilt behouden in de ruimte onder het dakterras. Dit betekent de warmte buiten houden in de zomer en de kou in de winter. Drielaags Staka UltraGlass houdt geluid, kou en warmte buiten terwijl u optimaal geniet van het daglicht.

Vergunning voor aanbrengen dakterras

Voor het aanleggen van een dakterras is een zogenaamde omgevingsvergunning vrijwel altijd verplicht. Bij een monumentaal pand gelden daarbij ook nog andere regels. Daarom dient u eerst een vergunningsaanvraag in, voordat u start met een dakterras maken.

De vergunningsaanvraag kan bij bepaalde gemeenten ook digitaal worden ingediend. Start daarom met het bezoeken van de website van uw gemeente.

U verzamelt de tekeningen van het pand en het dakterras, de constructieberekening, foto’s en het aanvraagformulier. Vervolgens dient u deze tezamen met de vergunningsaanvraag in bij uw gemeente. De gemeente zal het toetsen aan bijvoorbeeld het bestemmingsplan en het de gemeentelijke bouwverordening.

Vraag hier uw offerte aan

Dakterras bouwen

Na ontvangst van de bouwvergunning kan de aanleg van het dakterras van start. Doorgaans wordt gestart met het aanbrengen van de opening in het dak. Dan volgt het monteren en inplakken van het dakluik en het plaatsen van de trap.

Vervolgens wordt het terras zelf aangelegd. Daarbij wordt rondom het benodigde hekwerk aangelegd. Hierbij heeft u keuze uit een ruim aanbod van producten en materialen. Cruciaal voor een goede materiaalkeuze zijn:

  • ● Het benodigde onderhoud
  • ● De levensduur

Door weersinvloeden slijten materialen. Laat u daarom goed adviseren. Bijvoorbeeld over composiet versus houten terrasplanken en aluminium versus houten hekwerken.

Met het TopLight dakluik van Staka bent u in ieder geval voorzien van een RVS frame en Triple beglazing. Materialen die de elementen decennia lang zullen trotseren. Een dakterras aanleggen is een klus waarvoor u bij verschillende specialistische bedrijven terecht kan. Door onze jarenlange ervaring hebben we een groot netwerk van dergelijke specialisten samengesteld. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring op dit gebied.

Graag stellen we er enkele aan u voor. Neem contact met ons op voor meer informatie.